Про отруйні гриби
- Приємно погожого дня побродити неходженими лісовими стежинами по грибних місцях. Травичка ще сизіє від вранішньої роси, а над лісом розтає синювато-молочний туман. Під ногами шелестить давно опале листя, похрускує хмиз. Лісова тиша повниться пташиними хорами. Десь неподалік гучно висту кує дятел. А он безшелесно перелітає з гілки на гілку білоч ка. Виграючи своїм пишним хвостом, вона швидко бігає вниз по стовбурі дерева, спиняється біля сучка. Принишкла, зиркнула довкола своїми бистрими, чорними, як намистинки, оченятами.Під чарівним промінням золотого сонця неповторна краса – березового царства. Білокорі красуні наче вітають раннього грибника своїми розлогими, в зеленавому серпанку, кронами, ледь-ледь погойдуючи ніжними, опущеними до землі вітами.
Починається грибний сезон, до якого грибники вже приго
тували кошики. А досвідчені лікарі-реаніматологи запаслися необхідними
медикаментами та інструментами, щоб багато хто з любителі в лісових дарі в
дожив до наступного сезону. Статистичні дані щорічної кількості отруєнь грибами
та їх наслід ки – сумні.
Незважаючи на широку профілактичну роботу, численні
вис тупи по радіо та телебаченню, у пресі, загальна кількість отруєнь грибами,
особливо дітей, з року в рік не меншає.
Основними причинами отруєнь грибами є незнання
відмінностей між їстівними та неїстівними, безпечність при збиран ні грибів та
порушення правил приготування їх.
Серед людей, які збирають гриби, побутує уявлення про
певні ознаки, за якими, вони відрізняють їстівні гриби від отруйних. Як
правило, це ознаки хибні.
1. „Личинки комах і равлики не
їдять отруйних грибів”. Пояснення: личинки їдять, як їстівні, такі отруйні гриби.
2. „Якщо у каструлі є отруйний гриб, срібна ложка або монета, опущена у відвар, почорніє”.
Пояснення: потемніння срібла зале жить від наявності амінокислот, що містять сірку, внаслідок чого утворюється сірчане срібло чорного кольору. Такі аміно кислоти є і в їстівних, і в отруйних грибах.
3. „Якщо голівка цибулі або часнику змінить колір під час приготування грибів, серед них є отруйний".
Пояснення: потемніння цибулі чи часнику можуть викликати як отруйний, так і їстівний гриби, залежно від наявності у них ферменту тирозиназу.
4. "Отруйні гриби викликають скисання молока".
Пояснення: молоко скисає під впливом ферментів типу пепсину1 і органічних кислот, які можуть міститися як у їстівних, так і в отруйних грибах.
5. "Отруйні гриби обов'язково мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
Пояснення: запах смертельно отруйного гриба – блідої поганки не відрізняється від запаху печериці.
6."Усі гриби молодими їстівні".
Немає коментарів:
Дописати коментар